top of page

Het balanceren van de Guna's


De yogi's noemen de tijd vóór de oerknal het on-gemanifesteerde bewustzijn en na de oerknal, wanneer materie en polariteit worden gecreëerd, de scheiding tussen de on-gemanifesteerde en gemanifesteerde Shiva (schepper) en Shakti (de vernietiger).

 

Materie (Prakirti) bestaat uit 3 aspecten in het Sanskriet de guna's genoemd. Guna's kunnen niet worden vernietigd, maar de dominantie van guna's kan worden veranderd om onze perceptie van het leven te veranderen.






Hoe heten de guna's en waar staan ze voor;

tamas = duisternis en chaos

rajas = activiteit en passie

sattva = zijn en harmonie

 




Ik ga je het verband van de 3 guna’s uitleggen door een voorbeeld te gebruiken namelijk de smaak van voedsel; De smaak van een verse, rauwe appel, in zijn pure essentie zouden we kunnen relateren aan de sattva guna.

 

Wanneer we wat kruiden en suiker aan de appel toevoegen, verandert de ware staat ervan in iets anders, iets verwarmend, waardoor onze smaakpapillen worden uitgebreid. We hebben iets nieuws en opwindends gecreëerd uit de oorspronkelijke pure smaak van appel, een smaak van rajas guna.

 

Als we diezelfde appel pakken en fermenteren, vindt er een proces plaats van bederf van de suikerachtige en uiteindelijk alcoholische delen om cider te maken. Als we cider drinken, worden we langzamer, voelen onze ledematen zwaarder, voelen we ons gehecht aan onze meningen, te veel kan ons boos of verward maken, dit is de tamas guna.

 

Dus waarom is het zo belangrijk om over onze guna's te weten? Onze gedachten, gevoelens en daden komen voort uit de manier waarop we het leven waarnemen en de manier waarop we het leven zien, komt voort uit de overheersende guna die ons op dat moment beïnvloedt.

 

Eén van de guna's is in bepaalde situaties dominanter dan andere. De modus hangt volledig af van het soort uitdaging waarmee je wordt geconfronteerd. Als je bijvoorbeeld van streek raakt omdat iemand op je werk onbeleefd tegen je is, kan het zijn dat rajas de dominante kracht is.

 

Als u zich daarentegen angstig voelt in sociale situaties, heeft uw tamas mogelijk de overhand gekregen. Gelukkig kun je, als je Kundalini Yoga beoefent, de vreugdevolle Sattva voelen.

 

Yogi Ji herinnert ons eraan dat tamas gunas-dominantie niet de norm is voor een mens; in feite zijn we van nature sattvisch of engelachtig. Maar dit zal afhangen van je levensstijl en hoe goed je je geest gedisciplineerd hebt.

 

Yogi Ji gaf ons de gutka shabad om de geest tot stilstand te brengen als deze krankzinnig wordt. Hij zegt dat hij minimaal 5 keer gezongen moet worden.

 

“Ek Ong Kaar, Sat Gurprasaad. Sat Gurprasaad, Ek Ong Kaar.”

 

Het zal de negativiteit van de geest stoppen en deze omkeren. Het is een mantra die de neerwaartse spiraal van de gedachten zal omkeren. Chant het met eerbied, want het is heel krachtig en zorg er vervolgens voor dat je woorden en gedachten positief zijn.

 

We zullen deze week ook de Tershula kriya beoefenen, die de guna's in evenwicht brengt.


 

17 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page