top of page

Familieopstellingen op tafel

image_edited_edited.png

Familieopstelling op tafel, wat is dat?

Familieopstelling op tafel brengt in beeld wat er op onbewust niveau speelt aan (beperkende) patronen en overtuigingen. Je wordt je door die familieopstelling bewust daarvan. Dat geeft een handvat om alternatieven te ontwikkelen en je daarmee te bevrijden van belemmeringen om voluit te leven. Het is een individuele vorm van familieopstellingen doen. Familieopstellingen is dus een manier om het beeld van je gezin op te stellen.

 

Ik werk met houten poppetjes en die vertegenwoordigen jouw familieleden. Zij krijgen allen een plek op tafel, waardoor je een gevoel krijgt hoe je je tot de ander verhoudt en welke patronen er tussen jullie spelen. In de loop der tijd zijn verschillende vormen ontstaan.

Familieopstellingen op tafel 

Consultduur: ca 45-90 minuten 

Tarief vanaf: 77 euro 

Hoe werkt zo’n opstelling met poppetjes?

Het begint met het herkennen van je patroon en onderzoeken van je verlangen. Je weet wat je niet wilt, maar het is belangrijk om te formuleren wat je wél wilt, zodat je daar aandacht op kunt richten.
Daarna start de opstelling met het neerzetten van je gezin van herkomst. Dit doen we door houten poppetjes op tafel te zetten die je vader, moeder, broers en zussen representeren. Daarmee gaan we aan het werk. 

 

Zodra zichtbaar wordt wat je voelt, denkt en hoe je je gedraagt, komt er ruimte voor beweging. Het zien van en kunnen schuiven met de poppetjes geeft een totaal ander effect dan wanneer je er alleen maar over praat. Alsof het beeld ook echt ruimte geeft aan alles wat er is. Ook aan dat wat in de onderstroom leeft en niet in woorden te vangen is.

Alle relevante gedachten, gevoelens, gedragingen en processen worden zichtbaar en dat geeft begrip en compassie voor jezelf.

Naast dat er diepe gevoelens geraakt kunnen worden tijdens familieopstellingen is het werken met de poppetjes ook speels, luchtig en een tikkeltje magisch. 

Wat een resultaat van een tafelopstelling kan zijn?

Een Familieopstelling op tafel werkt bevrijdend. Je laat oude strategieën los, waardoor het weer gaat stromen in je leven. Van nature ben je loyaal aan je familiesysteem, waardoor je je niet ten volle ontwikkelt. Door het doorzien van het patroon waarin je vastzit, open je de mogelijkheid om het te doorbreken en je eigen plek in te nemen waar je alleen nog je eigen lasten draagt. 

Het maakt zichtbaar wat in de onderstroom aanwezig is en waar je misschien al je leven lang mee rondloopt. Het geeft inzicht in je patroon. Je begrijpt hoe een patroon, dat je als kind ontwikkeld hebt om jezelf te beschermen, je nu in het dagelijks leven belemmert. Doordat je je zelfinzicht vergroot, ontstaat er ruimte en rust.

 

Je leert de verantwoordelijkheid en de last daar te laten waar die hoort. Hierdoor voel je je lichter, omdat je eerder ontdekt wanneer je iets van een ander overneemt.


Je maakt je niet kleiner of groter dan een ander. Hierdoor ontwikkel je gelijkwaardige relaties, waarbij je zorg draagt voor je eigen verlangens én rekening kunt houden met de ander. Je durft jezelf te zijn en trekt mensen aan die bij jou passen.

bottom of page